İçini açamadığın şeyin sahibi değilsin

Tanıdığım en becerikli arkadaşım, yıllar önce evinde film banyo edebilmek için kendi kendine bir agrandizör yapmıştı. Ayrıca müzik dinlemek için kullandığı nesnenin hoparlörleri de kocaman karton kutulara monte edilmiş kabinlerden oluşuyor ve hiç de fena ses çıkarmıyorlardı. Kendisi uzun yıllar tıp okumasına rağmen şimdi su altından geçen fiberoptik kabloları tamir etmekle görevli bir geminin yöneticiliğini yapıyor. Son duyduğumda şirketi için satın alsalar bilmemkaçyüzbin dolara malolacak bir vinç inşa ediyordu.

Bizim becerikli diye bildiğimiz, bu arka bahçelerinde, garajlarında, ufak atölyelerinde çılgın gereçler üreten insanlara artık “Maker” (yapıcı) diyorlar. Bu ismin altında, potansiyeli görüp 2005 yılında yayın hayatına başlayan O’Reilly dergisi “Make” var (http://makezine.com). Make 3 ayda bir yayınlanıyor ve kendi kendinize yapabileceğiniz çok eğlenceli projelerle tıka basa dolu.

Make okuyucuları ve Maker’lar senede bir kez San Fransisco’da Maker Faire’de (Maker Panayırı, https://chatkapi.com//hop/makerfaire) buluşuyorlar ve yaptıklarını birbirlerine gösterip çok eğleniyorlar.

Bir de manifestoları var: (https://chatkapi.com//hop/makemanifesto) “İçini açamadığın şeyin sahibi değilsin.” Parasını vermiş olmanıza rağmen içindekileri keyfinize göre değiştiremediğiniz gereçlerden hiç hoşlanmıyorlar. Pili değişitirilemeyen (iPod) , vida yerine yapıştırıcı ile kapanmış (iPod, PSP), kapandıktan sonra bir daha açılmayan ya da içini açmak için özel gereçler gerektiren şeyleri protesto ediyorlar.

Bu tür projelere kavuşmak için illa dergiye abone olmak zorunda değilsiniz. Genel anahtar kelime “DIY” (Do it yourself), ya da türkçe kaynaklar için “kendin yap”. Bu terimleri aratarak yüzlerce eğlenceli proje bulabilirsiniz. Genelde resimli oldukları için bir çoğunu ingilizce bilmeden de uygulamak mümkün.

DIY projelerin internetteki en bilinen adresi Instructibles (http://instructibles.com). İçinde onbinlerce resimler ile adım adım açıklanmış proje var. Ayrıca bünyesindeki Make grubu da Make dergisi tarafından desteklenmekte (https://chatkapi.com//hop/inst). Lifehacker (https://chatkapi.com//hop/lifehacker/diy), engadget (https://chatkapi.com//hop/engadget/diy), gizmodo (https://chatkapi.com//hop/gizmodo/diy) ve del.icio.us’un (https://chatkapi.com//hop/delicious/diy) “DIY” etiketleri de harika. Çocuklarınızla beraber birşeyler yapmak ve hem eğlenmelerini hem de bilgilenmelerini sağlamak isterseniz, Wired’in GeekDad isimli blog’una bakabilirsiniz (http://blog.wired.com/geekdad/). Türkçe kaynaklara gelince: teknolojik projeler için zamazing.org, fotoğrafçılık ile ilgili projeler için 3ayak.org ve biraz daha dekoratif projeler için 10marifet.org’un “kendin yap” etiketlerine bakmakta fayda var. (http://zamazing.org/etiket/kendin-yap, http://10marifet.org/etiket/kendin-yap, http://3ayak.org/etiket/kendin-yap)

İyi eğlenceler.

4 Comments

  1. siteniz gerçekten harika bir site.ben bu siteyi tsadüfen buldum.okudukca da ilgim arttı.yukarıda belirttiğiniz.adresleri aldım ve hemen,ekleyip,arayacağım.teşekkürlerimle saygılar sunarım..

  2. ben teşekkür ederim. ne demek.

  3. orta okuldayken olacaktı böyle kaynaklar, ah be astronot olurdum :)) lisedeyken hocalar kaynak dayandıramazlardı bize, her ay bir devre şeması kitabı biterdi, tabi internet nerdee… 486’lar yeni çıkmış… şimdiyse körele kırpıla kuş kadar kalan azmimiz ile kimimiz grafik tasarımlar yapıyor, kimimiz web programlama ile uğraşıyoruz, belki de bir gün şu bahsettiğimiz 3D torna tezgahlarından birisini satın alırsak, yaşlılığımızda tam anlamıyla birer “maker” olur, az çabayla büyük işler başarabiliriz… şimdilik çok çabayla küçük işlerimize devam edelim :D

  4. inşallah emrah, inşallah :)

Leave a Reply