google aklaması

Bu eski bir mesele. Yazmaya ancak şimdi vakit bulabildim. Buyrun, canımız ciğerimiz google’ımızın artık dünyanın bir numaralı bilgi kaynağı olmasından kaynaklanan problemlerin ufak bir özeti:

17 Şubat’ta NY Times’ın ana sayfasında yer alan bir analizde, dünya kamu oyunda serpilmekte olan anti-savaş hareketleri, ikinci bir süpergücün doğuşu olarak nitelendirilmiş. Bu güçlü metafor çok tutmuş ve bir çok STK, savaş karşıtı grup ve kampanya yöneticisi hatta Kofi Annan, metinlerinde “dünya kamuoyu artık ikinci bir süper güçtür” temasını kullanmışlar.

Sonra birden bire ortaya şu yazı çıkmış. İki A-list blogger’ın (çok okunan ünlü blogger’lara böyle diyorlar artık) Dave Winer ve Doc Searls‘ın ilgisini çeken, pek yumuşak ve çiçekler böceklerle dolu bu yazı ve hakkında yapılan yorumlar, 42 gün içinde, google “second superpower” aramalarını tamamen kaplamış. Böylece google, pek demokratik olduğunu iddia ettiği PageRank’i ile yeni bir anlamı yeryüzünden tamamen silmiş gibi birşey olmuş….

PageRank bir sayfanın değerini ona verilmiş linklerle tanımlıyor. Tabii bu tanımlama sırasında o linkleri veren kaynakların değeri yüksekse, hesaplanmakta olan değer de yüksek çıkıyor. Yani mesela Dave Winer, ya da Jeffrey Zeldman hafif.org’a link verse, artık google’da hep en üst sıralarda çıkacağız..

Başka bir iki mesele:

Hem PageRank’in durumu böyle, hem de elle oynamalar olduğuna dair deliller var. Mesela bu anlattığım hikayeyi işleyen, The Register makalesi, ki kendisi de gayet yüksek değerde bir kaynak, google aramalarından uçup gitmiş.. “register second superpower” diye bile arayınca birinci sırada çıkmıyor… (the register)

Nisan ayından beri Google News’da artık şirketlerin ve lobi gruplarının basın duyuruları da haber muamelesi görüyor.. (the register)

Saçma sapan teenager blog’larının arama sonuçlarını kirletmesi diye bir fenomen oluşmuş. Google Blogger‘ı satın alması sonucu, “groups”, “news” gibi tab’lerinin yanına “blogs” diye yeni bir tab ekleyecekmiş. Ancak normal arama sonuçlarından blog’ların ayıklanıp ayıklanmayacağı daha bilinmiyor. Ama umuluyor.. (the register), (slashdot), (wired)

Leave a Reply