RSS ile sevdiğiniz sitelerin abonesi olun

Sürekli takip ettiğiniz siteler varsa, RSS ne demektir ve nasıl kullanılır bir şekilde radarınızdan kaçtıysa, bu hafta size pek güzel bir kolaylık göstereceğim.

Sürekli yayın yapan çoğu sitenin, hepimizin görebildiği sayfalarının dışında yayımladığı, insanlar için değil de makineler için yaratılmış RSS kaynak dosyası diye bir şey var. Bu dosya, sitenin yayımladığı haberlerin, siteden koparılıp kaynağından bağımsız olarak başka yerlerde yayımlanabilmesini sağlıyor. Siteye yeni bir haber eklendiğinde, bu RSS dosyası da aynı anda güncelleniyor.

RSS dosyasının da bir web adresi var. Bu adres genelde sitelerin altlarında bir yerlerde (yanda gördüğünüz gibi) turuncu bir ikon ile temsil ediliyor. O turuncu ikona sağ tıklayıp, adresi kopyalayabiliyorsunuz. Önemli nokta bu adres ile ne yaptığınız.

Birçok siteyi aynı anda takip edin
RSS dosyaları sayesinde sık sık uğradığınız bütün siteleri tek bir merkezden takip etmek mümkün. Bunun için önce bir “haber okuyucu / news reader” edinmek gerekiyor. Bunların iki farklı türü var: Masaüstünüzde çalışanlar ve kendisi de bir web sitesi olanlar. Masa üstünüzde çalışanlara güzel bir örnek: Feedreader. Türkçe desteği var. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra takip etmek istediğiniz kaynakların RSS adreslerini veriyorsunuz. Bundan sonra hem siteleri feedreader’ın içinden takip edebiliyorsunuz hem de yeni yazı eklendiğinde size haber veriyor.

Bu işi üstlenebilen web siteleri de var. En popülerleri Bloglines. Google’ın haber okuyucusu da (Google Reader) hiç fena değil.

Başka neler yapılabilir?
RSS dosyaları ile sadece haber takip etmek zorunda değilsiniz tabii ki. Abone olunası her tür içerik için, RSS dosyaları mevcut. Örneğin: Flickr’da “İstanbul” etiketi yapıştırılmış fotoğraflar, takip etmek istediğiniz birinin del.icio.us yer imlerinin listesi, last.fm’de arkadaşınızın dinlediği son parçalar, hafif.org’da birinin “tuttuğu” yazılar.

Leave a Reply