Olası yeni endüstri devrimi

Satın alabileceğimiz ucuzlukta 3 boyutlu bir yazıcı olsa, biz bilgisayarda bir model çizsek o bizim için sağlam bir kopya üretse, kimbilir neler neler yapardık. Mimarlar ve endüstri tasarımcılarının hayatlarını kurtarmak dışında, sadece oynamak için bile harika bir şey olmaz mıydı?

Henüz gözle görülür şekilde hayatımıza girmiş olmasalar da birkaç senedir 3 boyutlu yazıcılar var. Şu anda çok çok pahalı olduklarından (fiyatları 25 bin dolar ila 1,5 milyon dolar arasında değişiyor) bunları sadece bazı büyük firmalar hızlı prototip üretmekte kullanıyorlar. Ama yakında ucuzlayacaklar

Ve ucuzladıktan sonra tahmin ediyorum hayatlarımızı değiştirecekler, insanlara başka türlü geçim imkânları sunacaklar. Örneğin evimizden bir fabrikanın taşeronluğunu yapabiliyor olacağız. Ya da atıyorum secondlife’taki (https://chatkapi.com//hop/secondlife) gibi 3 boyutlu model tasarlayıp satarak yaşayan insanların sayısında büyük artış olacak.

Aslında olay biraz 90’larda yaşadığımız masaüstü yayıncılık devrimine benziyor. Kısaca masaüstü üretim (desktop manufacturing) devrimi diyebiliriz. Masaüstü yayıncılık, matbaacılık mesleğini nasıl sonsuza dek değiştirdiyse, masaüstü üretim de plastik enjeksiyon, kalıp üretimi, tornacılık, model ve maket üretimi, heykeltraşlık hatta takma diş üretimi gibi meslekleri tamamen değiştirecek.

Peki şu anda en ucuzu 25.000$ değerinde olan bu 3 boyutlu yazıcılar nasıl ve ne zaman ucuzlayacaklar? Burada dikkatimizi iki adet ev yapımı makine çekiyor. Birincisi Fab@Home (evdeki fabrika). Cornell Üniversitesi’nde geliştirilmiş. Silikon, oyun hamuru hatta yer fıstığı ezmesi kullanarak 3 boyutlu nesneler üretebiliyor. Seri halde üretilmiyor, ama nasıl yapılacağını anlatan bir web sitesi hazırlamışlar (http://www.fabathome.org). Parçalarını satın alırsanız kendiniz de üretebiliyorsunuz. Maliyeti ortalama 2.300$.

İkinci ev yapımı yazıcı daha da dahiyane, çünkü amacı kendi parçalarını üretebilen bir yazıcı olabilmek. İsmi RepRap (http://www.reprap.org). Henüz tam anlamıyla hedeflediği seviyeye gelmiş değil. Üretmek için yaklaşık 500$ değerinde devre satın almanız gerekiyor ama yakında kendi devrelerini de üretir hale getireceklerini vaad ediyorlar. Düşünsenize, kendinize bir RepRap ürettikten sonra birkaç kilo plastik ve 4,5 saat harcayarak amca oğluna da bir tane yapabileceksiniz. Tam bir bilim kurgu fantazisi. Kendi kopyalarını üretmek için insanlara ihtiyacı olmasa endişelenebilirdik.

İki yazıcıyı da kontrol edebilen 3 boyutlu modelleme yazılımlarını planlar ile birlikte sitelerinden bedava indirebiliyorsunuz. Aslında hem bu yazılımlar hem de yazıcı planları son 15 yıldır süregelen açık kaynak (open source) hareketinin bir parçası. Açık kaynak grupları, karşılığında bir gelir beklemeden Linux’u üreterek şu anda nasıl Microsoft’u zorlayabiliyorlarsa, ileride akıllı bir kaç insanın zevk için icad edeceği ve bizim de üretebilmemiz için planlarını yayınlayacakları nesneler Apple’ı, Sony’i, Nokia’yı zorlar hale gelecek.

5 Comments

  1. düşünsene bir, adamın 3d torna tezgahı var ;) aluminyum parçalardan motor aksam üretiyor… ve kendi EV’sini yapıyor… garajlar fabrikaya dönüyor… uçaklar,gemiler arabalar hatta robotlar… aklındaki pratik aparatların modelleri ya da çalışır prototipleri… ancak renkli yazıcılar ve dijital fotoğraf makineleri fotoğrafçıların yerini almadı, işini zora sokmadı aksine işini bilenlere çağ atlattırdı,kazançlarını arttırdı… tıpkı oem bilgisayar sektörü gibi, bilgisayarı toplamayı bilmeyenler için bilgisayar topladı toptancılar… ceptelefonunun yaptığı devrimden daha büyük bir etki yaratailir eğer cılkı çıkmazsa… zekanın evriminde de büyük rol oynacaktır… 3d yazıcı olan evlerde büyüyen çocuklar daha mı şanslı olacak acaba? oyun hamuru ya da rubik küp çözerek büyüyenleirn yanında 3d yazıcı kurcalayarak büyüyenlerin beyinlerinde oluşacak snaps ve transmitter dizilimi benzersiz olacaktır sanıyorum…

  2. inşallah inşallah :)

  3. tebrik ederim çok güzel olmuş

  4. keşke herşey böyle öngördüğünüz şekilde gelişse. ama kapitalizm buna izin vermeyecektir.
    eğer kendi evimizde, kendi tost makinamızı, kendimiz yaratabileceksek. bunun masrafları, yeni bir tost makinası satın almaktan daha fazla olacaktır. maalesef durum böyle.

Leave a Reply