İnternet’ten Hayat Hileleri: Lifehacking

Hacking terimini tahminen kötü anlamı ile; cümle içinde kullanırsak “kalk bey, siteyi hacklemişler” anlamı ile biliyorsunuz. Günümüzde bu terimi bilgisayar korsanlarının faaliyetlerini tarif etmek için kullanıyoruz. Kelime anlamı “doğramak/biçmek”. Oysa bundan 20 – 25 sene önce, hacking kelimesi bilgisayarlar ile ilişkili olarak kullanılmaya ilk başlandığında hiç de böyle bir anlam ifade etmiyordu.

O zamanlar hacking, bir programlama işini normalden daha kolay ya da daha kısa bir sürede yapmanızı sağlayan bir yol icat etmek demekti. Balta girmemiş ormanlarda, kafilenin önünde, elinde bir kasatura ile otları biçerek normalden daha kısa bir yol açan rehberin yaptığı gibi. Neredeyse bütün unix komutları aslında birer hack idi.

O zamanların hackerları (programcıları) şimdi artık büyüdüler. Kendi ailelerini kurdular, evlerini döşediler, arabalarını aldılar, çocukları oldu ama hala karmaşık işlerle uğraşıyorlar. Çağımızın ilk “bilgisayarcı” jenerasyonu hayatın ciddiyetiyle burun buruna gelmiş oldu ve tabii ilk tepkileri “yahu, yaşam böyle ne kadar verimsiz” demekti.

İyi bir programcı, kod yazarken aynı şeyi bir kereden fazla yapmaktan nefret eder. Bir şeyi sık sık yaptığını farkettiği anda, o işi yapan bir fonksiyon yazıp kurtulmak ister. Bu fonksiyonu yazmak o işi 50 kez yapmak kadar uzun sürse bile, 100 kez yapmak gerektiğinde kârlı çıkacaktır. Üstelik aynı fonksiyonu başka yüzlerce programcı da kullanacak, kolektif olarak binlerce saat işten tasarruf edilecektir.

İşte “lifehacking” dediğimiz şey, bu felsefenin hayata uygulanmış hali. Günlük yaşantımızda karşılaştığımız birtakım problemlere bulunmuş kısa yollar ve bunların paylaşılması. Bu kolaylıklar, “bilgisayarınızdaki dosyaları kataloglamak için şu programı kullanın”dan “anahtarlarınıza renkli plastik kılıflar takın ki, kapıda anahtar arayarak geçirdiğiniz süreyi azaltın”a kadar uzanıyor.

Bazıları o kadar basit şeyler ki, “canım, bu iş tabii böyle yapılır” diyorsunuz. Ama unutmayın ki, bunları paylaşan insanlar, günlük hayatın gereklerini yerine getirmekte zorlanan, pratik zekaları hafifçe deforme olmuş, başka türlü düşünen kişiler. Dolayısıyla on basit fikirden bir tanesi dahiyane bir şey çıkabiliyor.

Lifehacking örnekleri

Bütün çizgili, desenli çoraplarınızdan kurtulun. Aynı çoraptan 10 çift siyah, 10 çift beyaz, 10 çift de gönlünüze göre bir renkten alın. Giymeden önce eşini bulma ya da yıkamadan sonra eşi ile birleştirme derdinden kurtulun.

Cep telefonunuzun kamerası ile, önemli şeylerin fotoğrafını çekin. Örneğin gitmek istediğiniz filmin gösterim saatleri, vize başvurusu için gerekli belgeler listesi, sokakta bir afişte gördüğünüz web adresi. Hatta kimileri kitapların arkasındaki barkodların fotoğrafını çekip, sonra kitabı Amazon’dan alıyormuş.

Bekar evinde bulaşık kontrolden çıkıyorsa Merlin Mann’ın “tek çatal” kuralını uygulayabilirsiniz. Şöyle işliyor: Bütün ev arkadaşları sadece tek bir çatal, bıçak, kaşık, tabak, kase ve bardak kullanmak üzere and içiyorlar. Geriye kalan her şey kutulanıp saklanıyor. Herkes kendi malzemesinden sorumlu oluyor. Asla kimse kimsenin malzemesini yıkamıyor.

Paket lastiği Lifehacker’lar için hayati bir önem taşıyor. Bir arada durması mantıklı herşeyi birbirine lastikle tutturuyorlar. Sigara ve çakmak, not defteri ve kalem, diş fırçası ve diş macunu gibi.

Minimalist cüzdan

Bu arkadaş her an not almaya hazır.

Bu arkadaş evde kaç yumurtası kaldığını hep bilmek istiyormuş

Lifehacking kaynakları

Maalesef hepsi İngilizce. Umuyorum yakında Türkçe kaynaklar da belirecektir.

1 Comment

  1. […] David Allen isimli bir verimlilik gurusunun kitabı. (Lifehacking de neyin nesi diyorsanız: https://chatkapi.com//lifehacking, David Allen: […]

Leave a Reply