Dönergeçler Tarihi

Neredeyse bin beşyüz yıldır insanoğlu sonsuz hareket makinesinin peşinde (devridaim makinesi de deniyor). Bu makine teoride bir kere çalıştırıldıktan sonra bir daha müdahale ya da yakıt gerektirmezsizin sonsuza kadar dönebilen bir düzenek.

5. yüzyıldan kalma sanskritçe yazılmış dokümanlarda bu düzeneği tarif eden çizimler bulmak mümkün. Daha etraflı ilk çizimlere 1159 civarında yaşamış yine hintli matematikçi Bhaskara’nın dokümanlarında rastlanmış. Bhaskara’nın tekerleği kenarına yerleştirilmiş sıvı ile yarı dolu silindirler içeriyor. Dönme hareketi ile yer değiştiren sıvının tekerleğin bir tarafını hep daha ağır tutacağı böylelikle döndüreceği varsayılıyor.


Bu tür tasarımlara arapça belgelerde de rastlanmış. Hatta bir tanesinde 6 farklı çizim bulunuyormuş. Bunlardan bir tanesi 1245’te fransız mimar Villard de Honnecourt’un tarif ettiği kenarı çekiçli tekerlek çizimi ile tamamen aynı olduğu için fikrin buradan avrupaya sıçradığı varsayılıyor.

De Honnecourt tek sayıda çekiç konusunda ısrarcıymış ve düzeneğinin tahta kesmek ve ağırlık kaldırmak için kullanılabileceğini iddia etmiş. Bundan sonra bilim adamı diye bildiğimiz neredeyse herkes bu konu ile ilgilenmiş. Hatta Da Vinci’nin bile kendi yorumunu kattığı bir tekerleği var. Ancak bir süre konuyu inceledikten sonra, aklı başına gelmiş bu sevdaya sahip insanları simyacılara benzetmiş.

Taccolo tekerleği

 

Villard’ın çekiçli tekerleği

Haklı da. Zira maalesef bu düzeneklerin hiç birisi çalışmıyor. 16. yüzyılda da Simon Stevin tarafından çalışamayacakları ispatlanmış. İronik olarak Simon Stevin’in ispatında kullandığı zincirli düzeneğe de Stevin Makinesi denmiş ve o da sihirli düzenekler mitinde yerini bulmuş.

Arkasında yatan sonsuz hareket fikri o kadar çekici, o kadar büyülü ki, imkansızlığı yüzlerce kez ispatlanmasına rağmen insanlar denemeler yapmaktan kendilerini alamamışlar. Günümüzde bile yerçekimi yerine mıknatıs kullanarak yapılan prototiplere internette rastlamak, emekli paşaların sunduğu basın açıklamalarında karşılaşmak mümkün. Zira artık birşeyi döndürebiliyorsanız bu dönüşten enerji elde edebiliyorsunuz. Yani sonsuz hareket makineleri artık sonsuz enerji makineleri olarak da görülebiliyor ve daha da leziz bir vaade dönüşüyorlar. Internette bedava enerji vaadeden prototiplerin planları için para istiyorlar. Mucizevi birşeyin planları için para istendiğinde anlayın ki ortada bir dolandırıcılık teşebbüsü var. Genelde bu sırrı açıklamamalarının sebebi olarak petrol endüstrisinin onları susturmak için tuttuğu kiralık katilleri gösteriyorlar ve istedikleri bu cüzzi parayı yaşadıkları kaçak hayatı idame ettirebilmek için kullanacaklarını söylüyorlar.

Erke Dönergeci de böyle iddialardan biri. Biliyorsunuz 2007’de bedava enerji makinelerini Türk halkının hizmetine sunacaklarını açıkladılar. 7 ayımız kaldı, heyecanla bekliyoruz. Elektrik idaresinde çalışan bir okurumuz varsa Erke binasının elektrik tüketimi konusunda bizi aydınlatabilir belki.

Tamamen aynı iddiaya sahip bir de irlanda şirketi Steorn var. Onlar da düzeneklerini açıklamıyorlar. Ancak Erke’den farklı olarak The Economist’e bir ilan vermek suretiyle bilim camiasına teknolojilerini incelemeleri için çağrıda bulundular. Söylediklerine göre 5000 bilim adamı incelemek üzere başvurmuş. Bunlardan 22 tanesini jüriye seçmişler ve gizlilik sözleşmelerini imzalattıktan sonra teknolojiyi inceleme prosedürü başlamış. Bu haziranda da sonuçları açıklanacakmış. Steorn’u da heyecanla bekliyoruz. Herhalükarda bu sene içinde bütün iddialar sonuçlanacak. Aman diyeyim, biri size yatırım yapmak ister misiniz diye yanaşırsa hayır deyin.

Sonsuz hareket müzesi: https://chatkapi.com//hop/simanek/
Sonsuz hareket düzenekleri animasyonlu: https://chatkapi.com//hop/sonsuz/
Erke: http://www.erketurk.com
Steorn: http://www.steorn.com
Pillinetwork’te Erke Dönergeci: https://chatkapi.com//hop/erke/

2 Comments

  1. dönergeçlerin olamayacağı gerçeği, bu teknik ile var olan enerjiyi daha verimli kullanabileceğimiz gerçeğini köreltmemeli… daha okuldan köreltiliyoruz gerçi… verimlilik katlayıcı birçok muhtemel proje “bu yoktan enerji var etmek olur,çalışmaz” denilerek kimbilir kaç defa yok edildi, ediliyor… unutmamak lazım ki, shell bu yıllarda saatte 2.6 milyon dolar kar elde ediyor( http://www.emsvizyon.com/blog/index.php?entry=entry060406-221322 ) kan akıtılıyor enerji tekeli için…

  2. devridaim makinesinden önce anti-devridaim makinesi icat edildi dünyadaki tüm devridaim makinelerinin ürettiği fazladan enerjiyi soğurup yokediyor bunların makineside o yüzden çalışmaz boşuna uğraşmasınlar.

Leave a Reply