memecodes: başımıza memeor yağacak.

Jan Philipp Lenssen, en sevdiğimiz tür adamlardan biri, bir yerde programcı olarak çalışıyor, minik bir google blog’u tutuyor, google API’sini kullanarak kendi über arama motorunu yazıyor, sosyal deneyler yapıyor, oyunlar programlıyor, elinden çizim yapmak bile geliyor. Bizim MaGna gibi zengin ruhlu birşey yani…

Şimdilerde şöyle kerata bir deneye girişmiş: rastgele kelimelerden oluşan beşbin kadar doküman üretmiş, ve bunları görülebilir yerlere linklemiş. Dolayısıyla bu dokümanlar google ve diğer arama motorları tarafından keşfedilmişler.

Şimdi içinde bu kelimelerin geçtiği bir arama yapıldığında ve aramayı yapan kişi linke tıkladığında sayfamız doğum yapıyor. Yani aranan kelimeleri de içeren yeni bir versiyonunu üretiyor. Bu yeni sayfa da linkleniyor ve dolayısıyla keşfediliyor. Bunlar olurken üzerine tıklanmamış sayfalardan biri de ölüveriyor. Jan Philipp, bir kaç yıl sonra bu sayfalarda bir takım metinlerin oluşma ihtimalini yüksek buluyor.

Bunları aranma ile beslenen yaratıklar olarak düşünün. Az aranan ölüyor, çok aranan hayatta kalıyor ve yine çok aranma ihtimali yüksek çocuklar doğuruyor. Basit evrim teorisine göre, eninde sonunda neredeyse arama sonuçlarında en yüksek sıralara yerleşmek için tasarlanmış gibi gözüken sayfalar belirecekler.

Bunlar, bizim “kadınlar yatakta ne ister” ya da “Seda Sayan’ın playmen pozları” gibi kıvıllıktan kurtulamayan sayfalarımızın çok gelişkin versiyonları olacaklar ve belki de bir kaç sene sonra google aramalarımızı kirletmeye başlayacaklar.

Google sözkonusu sayfaları tutan siteyi indeksinden çıkaracak, ama bu cins sayfa üretme konsepti bir kere internete bulaştığı için, kurtulamayacak. Spammer’lar ve arama motorlarında sıra pazarlayanlar sitelerini üst sıralara çıkarmak için bu cins sayfaları kullanmaya başlayacaklar. Google başa çıkamayacak. Hiç birşey arayamaz hale geleceğiz. Ya da bir şey arar aramaz sonuçları 100. sayfadan itibaren ciddiye almaya başlayacağız. Google batacak. Bu sene içinde edinmeyi umduğumuz hisse senetleri de paçavraya dönüşecek.

Bir süre sonra bu cins sayfaların “sentient being / bilinçli varlıklar” olduklarını, yaşamaya hakları olduğunu savunan insanlar belirecek. Bilinçli sayfaların imha edilmesi PETA tarafından protesto edilecek. Hatta belki de kendisini savunabilen sayfalar türeyecek. Atıyorum, sayfanın içinde Kuran/İncil/Tevrat’tan parçalar olacak ve birileri bunları silmek istemeyecek

Jan Philipp’in ismini unutmayalım. Bu enteresan çocuk, yıllar sonra internet’in sonunu getiren adam ünvanının şanlı sahibi olabilir. Biz de kurtulmuş oluruz.

(not: Yıllar sonra, Jan Philipp’in minik google blog’u dediğimiz şey Google’ı en sıkı takip eden, süper popüler Blogoscoped‘a dönüşmüş durumda ~2006)

Leave a Reply